foto
 
Rembo & Rembo, wie kent ze niet? Of het geweldige Achterwerk in de Kast, een programma waarin kinderen zich eens goed konden afreageren. Typisch VPRO. Maar het allerleukste aan die zondagochtend was Mevrouw Ten Kate.
Snotvergeme, wat was zij verstrooid en lekker onaangepast. Goudeerlijk met een kort lontje. In haar eenzaamheid lokte ze mannen het huis in voor een potje Pim Pam Pet. Belletjetrekkende volwassenen, een dame die zwervers in huis neemt en keihard scheten laat; dat zie je als kind toch graag? Ik in ieder geval wel. Maar ja, ik was een echt VPRO-meisje.

 
Ooit mocht ik, nadat ik een brief had ingezonden, meedoen aan het programma Blikskaters. Een thema bedenken, filmen en interviewen; je deed het bij Blikskaters allemaal zelf. De regisseur kwam in een lage, oude bruine Mercedes. Hij had een matje in zijn nek en een grote bril op en hij had een lijzige, boomlange vrouw bij zich. We trokken veel bekijks in Almelo. Ze lieten ons eerst oefenen met de camera… en wat was die zwaar! Tot overmaat van ramp sprak de eigenaar van het dierenasiel (uiteraard ging het thema over dieren, ík had het tenslotte bedacht) alleen Twents. De meeste vragen moesten dus opnieuw gesteld worden. Ik vroeg de aanwezige dierenarts en passant iets over radioactieve besmetting bij honden (de Tsjernobyl-ramp was nog vers) en daarna bleven we allemaal in katzwijm achter bij een teef die wel tien puppy’s had gekregen.
Onze uitzending, op 4 juni 1986, keken we met de hele vijfde klas bij de ouders van Harald thuis. Zij hadden, als een van de weinigen, een videorecorder.
 
Een tijdje terug vroeg ik via een officiële instantie, Beeld & Geluid, mijn bewuste aflevering op. Het leek me wel fijn om er een digitaal bestand van te hebben. Helaas, wat een teleurstelling… ik ‘kreeg geen toestemming van de auteur’. Maar kom op zeg, wie is hier eigenlijk de auteur? Wij hadden toch met z’n vieren dat hele item gemaakt? Het was door ons bedacht, we hebben zelf alles gefilmd en verslag gedaan.
Gelukkig heb ik de oude videoband nog. De afgelopen dagen is daar met veel pijn en moeite, knip – en plakwerk een minuscuul digitaal bestandje uit ontstaan. Dus klik op onderstaande link en geniet van mijn onvervalst Almelooos jeugdsentiment.
Misschien niet correct om zonder toestemming te plaatsen maar één ding weet ik zeker: mevrouw Ten Kate had het ook zo gedaan.
 
Blikskaters_(1985-1987)_titel

Blikskaters